Så sover och mår du bättre

Sömn behövs för att du ska må bra. När du sover på ett gynnsamt sätt återhämtar sig kroppen och du kan lättare hantera stress och andra påfrestningar under dagen. Därför ska du prioritera din sömn och göra det du kan för att sova tillräckligt mycket varje natt.

Att sova dåligt är ett vanligt problem i det flesta befolkningsgrupper. Det är ett hälsoproblem att ha en störd nattsömn. Brist på sömn kan öka riskerna för sjukdom och förkorta livslängden. Därför är det viktigt att du gör det du kan för att sova gott om natten. Det första du kan göra för att öka chanserna att sova tillfredställande är att investera i en skön säng. Ett tips är att titta på en kontinentalsäng som består av tre madrasslager. Fördelarna med en kontinentalsäng är att du slipper skarven i mitten och att det finns olika fasthetsgrader, storlekar och komfort att välja mellan.

Inred sovrummet på ett genomtänkt sätt

Att ha en bra säng är en av det viktigaste sakerna som du kan göra för att förbättra din sömn. Tänk på att du ska välja en som du trivs med och som du tycker är skön. När du har en i ditt tycke bekväm säng är nästa steg att inreda sovrummet på ett fördelaktigt sätt. Placera sängen så att du har uppsikt över ingången, ha lugnande färger på möbler och väggar, investera i en mörkläggningsgardin och bädda sängen med sköna sängkläder och material.

Undvik skärmar i sovrummet

Sängen är endast till för att sova i. Därför ska du varken jobba, äta eller hålla på med mobilen när du ligger i sängen. Sängen ska du förknippa med lugn och ro för att kunna sova bra. Om du vill sova gott ska du även undvika att titta på skärmar precis innan läggdags. Det blåa ljuset förskjuter nämligen den cirkadiska rytmen som är din dygnsrytm. Dygnsrytmen styrs av mörker och ljus. Följden av att titta på skärmar blir att du kan få svårt att somna och betydelsefulla processer i hjärnan kan störas eller upphöra.

Tips för bättre sömn:

  • Var fysisk aktiv under dagen.
  • Ha regelbundna sovtider.
  • Förbered dig innan sängdags och varva ner kroppen.
  • Ha det mörkt och svalt i sovrummet.

Tänk på kosten och sov bättre

Något annat som kan påverka din sömn i olika riktningar är när och vad du äter. Dina matvanor påverkar sömnen och vice versa. Personer med sömnbrist blir lättare sugna på snabba kolhydrater och fett. Sömnen kan även påverkas av vad du äter och när. Att äta det sista stora målet mat några timmar innan du ska gå i säng kan göra stor skillnad. Om du äter någon timme innan hinner kroppen processa maten innan du ska sova. Det innebär att när du väl ska sova kan kroppen koncentrera sig på att sova och genomföra alla nödvändiga processer. Sedan finns det livsmedel som kan bidra till en bättre sömn. Torkade plommon, pistagenötter, vattenmelon och fikon är några saker som kan göra att du sover bättre. Friterad mat, soja, pepparmint, rökt eller torkat kött, kaffe och kryddstark mat är sådant som däremot kan störa din sömn.