Så lyckas du välja rätt mäklare

Den största anledningen till att du ska välja att anlita en mäklare är för att få bra betalt för din bostad. Med hjälp av en mäklares yrkeskunskap kan du helt enkelt öka chanserna rejält att få det högsta möjliga slutpriset när du säljer. Välj därför din mäklare med omsorg.

Det är inte enkelt att sälja en bostad, speciellt inte när bostadsmarknaden svajar på grund av höga räntor. Om du har bestämt dig för att sälja din bostad och även vill hitta en ny är det av största vikt att du tar hjälp. När du har en kompetent mäklare vid din sida ökar du dina möjligheter att göra bra bostadsaffärer. En kunnig mäklare vet hur en bostad gör bästa möjliga avtryck på bostadsmarknaden och hur en visning ska gå till för att resultera i en aktiv budgivning.

Gör din research noggrant

Det är otroligt mycket att tänka och ha koll på när du ska både sälja och köpa en bostad. Som privatperson är det långt ifrån enkelt att ha kunskapen som krävs för att lyckas. Därför ska du lägga lite krut på att verkligen hitta en mäklare som kan sin sak. Det är betydelsefullt att du känner förtroende för personen som ska hjälpa dig. Tyvärr finns det många lurendrejare på marknaden och sådana vill du helst undvika att ha kontakt med. Tänk även på att ett litet misstag av en mäklare kan exempelvis innebära färre bud vilket kan få stora konsekvenser. Därför ska du verkligen göra en gedigen research innan du gör ditt val.

Hitta en expert på ditt bostadsområde

När du ska hitta en bra mäklare finns det några bra tips som du kan ta med dig i jakten. En mäklare som kan göra bra bostadsaffärer har stenkoll på marknaden och framför allt området som du bor i. Det är också fördelaktigt om mäklaren är specialist på att sälja just din bostadstyp. Då vet exempelvis mäklaren vilken typ av styling som är bra att satsa på. De mäklare som har god kunskap om specifika områden besitter ofta mer kunskap än andra.

Erfarenhet och rutiner är viktiga

Ett bra mäkleri kräver rutiner, erfarenheter och yrkesskicklighet. Se till att hitta en mäklare som verkligen kan sitt yrke väl och kan redovisa fina resultat. Även om arvode inte är det primära i valet av mäklare är det dock bra att ha koll på det. Tänk på att en mäklare med det billigaste arvodet inte alltid är det bästa valet. Ibland kan det verkligen löna sig att betala ett högre arvode. I många fall betalar arvodet sig självt och ibland mer därtill. Något annat som du kan fråga mäklaren som du funderar på att anlita är hur många försäljningar som finns igång samtidigt. Om en mäklare har för mycket att göra kan du som kund bli lidande.

Viktiga aspekter att tänka på vid valet av mäklare:

  • Du ska känna förtroende för personen.
  • Mäklaren ska helst vara kommunikativ och tydlig.
  • En bra mäklare har lokalkännedom och gedigen kunskap.